Vaje za krepitev spomina jačajo možgane

Vaje za krepitev spomina jačajo možgane

Vaje za krepitev spomina so postale v zadnjih letih izredno aktualne. Če želimo, da so naši možgani prožni in aktivni je dobro, da redno izvajamo vaje za krepitev možganov in spomina. Vsi se zavedamo, da naš spomin z leti peša in da se včasih ne moremo spomniti določenih informacij iz naše preteklosti.

Vaje za krepitev spomina nam lahko pomagajo tudi pri situacijah iz vsakdanjega življenja. S pomočjo različnih mnemotehnik si lahko lažje zapomnimo različne stvari, ki jih tako enostavno prikličemo v trenutku, ko jih potrebujemo. Ena izmed zelo znanih mnemotehnik je tudi stavek: »Ta suhi škafec pušča«, s katerim s pomagamo pri postavljanju predloga s .

Vaje za krepitev spomina so odlične tudi za boj proti demenci, ki začne pojavljati v starosti. Vsi, ki si želijo ostali zdravi in imeti dober spomin, bi morali izvajati vaje za krepitev spomina. Žal se v šolah temu posveča premalo pozornosti. V Sloveniji obstaja kar nekaj podjetij, ki s ukvarja s tem kako ohranjamo naše možgane mlade in krepke.

Celostni razvoj otroških možganov za optimalen otroški razvoj

Celostni razvoj otroških možganov lahko najdemo opisan v različnih knjigah, ki so prevedene tudi v slovenščino. Vsi avtorji, ki se posvečajo razvoju možganov poudarjajo, da moramo možgane deliti tudi na zgornji in spodnji del. Torej nista več pomembni samo leva in desna hemisfera, temveč tudi spodnji del, ki onemogoča racionalno mišljenje in nas pripravi na beg. Kadar se otoku vključi spodnji del možganov, je z njim praktično nemogoče komunicirati, ker tega enostavno fizično ne zmore.

Celostni razvoj otroških možganov nam predstavi tehnike za obvladovanje spodnje polovice, da lahko začne delovati zgornja polovica. Ko se spodnji možganski polovici čustveno približamo, tako da otroku ponudimo oporo in varno zavetje, lahko začnemo z njim normalno komunicirati in tako vključimo racionalni del možganov, ki nas bo poslušal in se bo spopadel s problemi, ki so nastopili.