Splača se skleniti dobro zavarovanje avta

Splača se skleniti dobro zavarovanje avta

V avtomobilu se gotovo želimo počutiti kar se da dobro in brezskrbno. Največ o tem odloča brezhibno delovanje vozila, sploh če se odpravljamo na kakšne dolge poti ali pa vozimo v zahtevnih razmerah. A pripravljeni moramo biti tudi na kakšne nepredvidljive situacije, včasih se zgodijo tudi nezgode in nesreče. Že pri kakšnih rahlih trkih in manjših udarcih lahko pride do velike škode, ki nas tudi veliko stane, in to ne glede na to, kdo je kriv za škodo, če krivec sploh obstaja. Da nam takšne situacije ne bi povzročale sivih las in velikih stroškov, je pametno imeti dobro zavarovanje avta.

Osnovno zavarovanje avtomobilske odgovornosti je sicer obvezno, a le redko zadošča za res brezskrbno vožnjo. Na voljo imamo še mnoge druge možnosti zavarovanja, ki nas bistveno bolj razbremenijo, zato se jih splača izkoristiti. Seveda se odločamo tako, da dobimo kar najboljšo ponudbo v dotičnem primeru – nekateri vozniki ne potrebujejo posebnih dodatnih zavarovanj, za druge pa so te možnosti naravnost kritične. A ne pozabimo, da zavarovanje avta prinaša tudi nekatere opravke in predvsem stroške, zato običajno iščemo kompromis, ki nam bo najbolj odgovarjal.

Zavarovalnice za avto gotovo ponujajo več paketov zavarovanj. Poleg osnovnega zavarovanja avtomobilske odgovornosti lahko običajno izberemo še kasko zavarovanje, mnoge zavarovalnice imajo tudi AO plus in kasko plus pakete z razširjenim kritjem. Večje zavarovalnice imajo področje avtomobilskih zavarovanj še bolj podrobno razdelani in tam lahko najdemo zelo dobre ponudbe. Na svoj račun bodo prišli tudi tisti vozniki oziroma lastniki vozil, ki se želijo povsem zavarovati za kakšne nepredvidljive situacije, tudi za tiste, v katerih sploh ni krivca za nastalo škodo.

V katerih primerih potrebujemo zavarovanje avta?

Zavarovanje za avto je obvezno za vse udeležence v prometu. To velja za zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki nudi kritje v primeru nezgod v prometu. Specifično preprečuje finančno izgubo v primeru nezgod, pri katerih nastane materialna ali nematerialna škoda. Takšne situacije so dokaj pogoste, običajno pride pri trkih do kakšne materialne škode, lahko pa tudi do poškodb in celo smrti. Nujno je, da imamo za takšne primere dobro zavarovanje, saj v nasprotnem primeru naletimo na velike stroške. 

Osnovno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) krije le škodo, ki jo utrpijo drugi udeleženci prometne nesreče, torej oškodovanci. Povzročitelj s tem zavarovanjem ni zavarovan, dodatno kritje v tem primeru nudi avto zavarovanje AO plus. To je priporočljiva opcija, ki razširi osnovno zavarovanje in zagotovi brezskrbno udeležbo v prometu za tiste, ki ne želijo tvegati morebitnih stroškov v primeru trkov in nezgod. 

V primeru nesreče bomo zelo hvaležni, da imamo sklenjene dobro zavarovanje avta

Zavarovanje avta je nadalje kritično še za tiste primere, nad katerimi sami nimamo posebnega vpliva. Pogosto so to situacije, v katerih nastane škoda, ki nima povzročitelja ali tega ni mogoče najti. Najbolj značilne so posledice vremenskih nevšečnosti, predvsem toče, pa tudi pri kakšnih naravnih nesrečah lahko pride od poškodb na avtomobilu. Vse to krije kasko zavarovanje, ki običajno krije tudi škodo zaradi kraje ali poškodb vozila iz objestnosti. Vsekakor se splača imeti tudi takšno zavarovanje.

Dodatno zavarovanje avta

Omenili smo nekaj pogostih možnosti za dobro zavarovanje avta. Lahko pa se poslužimo še nekaterih dodatnih zavarovanj, s katerimi naslovimo specifična tveganja, ki se jim ne moremo povsem izogniti. Nekatere zavarovalnice za avto imajo zelo široko in dobro razdelano ponudbo na tem področju.

Priljubljena izbira je recimo zavarovanje za primer trka z divjimi živalim oziroma nasploh za primer poškodb, ki jih povzročijo živali. Prav tako se lahko zavarujemo za primer škode ob kakšnih posebnih dogodkih, običajno so takšne situacije vključene v kasko zavarovanje, lahko pa izberemo tudi zgolj delni kasko oziroma posamezna kritja znotraj tega zavarovanja.

Veliko lažje se bomo odločili za izlet z avtomobilom, če imamo urejeno zavarovanje avta

Nadalje se lahko odločimo za nezgodno zavarovanje voznika in potnikov, kar je zelo koristno, če pogosto prevažamo različne potnike v vozilu. Za kar najboljšo izkušnjo pa je nadvse priporočljiva tudi avtomobilska asistenca, s katero zavarovalnica priskoči na pomoč v praktično vsakem primeru, če imamo težave na cesti. Na voljo je hitri servis na terenu, pomoč v primeru kakšnih nepredvidenih situacij in težav, tudi reševanje vozila in avtovleka, servis in dostava nadomestnih delov. Takšni paketi so nadvse dobrodošli, saj se hitro lahko znajdemo v takšnih situacijah.

Cena za zavarovanje avta

Na voljo imamo torej veliko možnosti za zavarovanje avta, kar pomeni, da so cene lahko precej visoke. A ob široki izbiri hitro ugotovimo, da bomo težko točno opredelili končne stroške, če ne vemo, katere pakete oziroma storitve bomo sploh vzeli. Avto zavarovanje je lahko povsem osnovno in zelo poceni, lahko pa izberemo široko kritje in bogato ponudbo večjih zavarovalnic, kar bo bistveno dražje.

Zavarovanje za avto zahteva kar nekaj denarja, to je pogosto znaten strošek. Lahko pa ga izračunamo vnaprej, če poznamo svoje želje in vse dejavnike, ki vplivajo na stroške. Pri nekaterih zavarovalnicah lahko izkoristimo posebne ugodnosti, premije pa se prilagajajo tudi glede na izkušnje voznika in glede na pogostost nezgod, upoštevajo se bonusi in malusi, kar lahko dobro izkoristimo pri doseganju čim nižjih stroškov.