Prodaja stanovanja na negotovem nepremičninskem trgu

Prodaja stanovanja na negotovem nepremičninskem trgu

Trgovanje z nepremičninami je lahko odlična priložnost za zaslužek, pravzaprav mnogi investirajo v nepremičnine prav s tem namenom. V zadnjem času sicer spremljamo precej negotovo stanje na nepremičninskem trgu, ki pa za investitorje oziroma lastnike nepremičnin ni pretirano zaskrbljujoče – cene namreč že več let rastejo, tako da se pojavljajo dobre priložnosti za prodajo. Prodaja stanovanja je v tem trenutku lahko zelo preudaren korak, saj investicijo dobro izkoristimo, hkrati pa se izognemo morebitni turbulenci, ki običajno sledi drastičnemu višanju cen.

Seveda pa prodaja stanovanja ni vedno vezana na investicijske priložnosti in možnost zaslužka. Včasih imamo pač stanovanje, ki ga ne potrebujemo, morda se nameravamo odseliti ali pa obstaja kak drug razlog, da je stanovanje prazno. V tem primeru je vsekakor pametno dobiti novega lastnika, a na ta postopek moramo biti tudi dobro pripravljeni.

Kako poteka prodaja stanovanja?

Najlažje bomo stanovanje prodali tako, da izkoristimo pomoč nepremičninske agencije. To so posredniki, ki združujejo povpraševanje in ponudbo, s tem pa močno pomagajo predvsem v začetni fazi prodaje stanovanja. Pri njih se lahko tudi podrobneje seznanimo, kako poteka prodaja stanovanja, saj nam strokovnjaki pomagajo skozi celoten postopek.

Morda bo največ dela že z iskanjem ustreznega kupca. Pripraviti moramo dobro ponudbo in posredovati oglas tako, da bomo dosegli morebitne interesente. A kupce moramo tudi preveriti, da res poslujemo z zanesljivo osebo ali družbo. Nato sledi birokracija, pri kateri spet izkoristimo pomoč strokovnjakov, da dobimo najboljšo izkušnjo. Večino opravil pravzaprav lahko prepustimo drugim.

Oddaja ali prodaja stanovanja?

Lastniki praznih stanovanj se pogosto soočijo tudi z dilemo, ali bi stanovanje prodali ali oddajali. Oboje je lahko dobra ideja, a to je odvisno od situacije. Z oddajanjem je več dela, tudi več stroškov, a ohranimo lastništvo in svobodo pri upravljanju stanovanja. Prodaja stanovanja je bolj donosna in v mnogih pogledih lažja.