Probiotiki skrbijo za optimalno delovanje telesa

Probiotiki skrbijo za optimalno delovanje telesa

Prebavila so pogosto kar nekoliko zapostavljena, ko govorimo o skrbi za zdravje in dobro počutje. Osredotočamo se na tiste dele telesa, ki imajo neposredno vlogo pri vsakodnevnih aktivnostih, sploh če se tam pojavljajo kakšne bolečine in poškodbe. A za splošno delovanje telesa je prebavni sistem naravnost ključnega pomena – na ta način namreč telo pridobiva večino hranil in drugih pomembnih snovi, ki jih potrebuje za delovanje. 

Zato imajo lahko tudi probiotiki pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja. Ne le v primeru kakšnih težav, temveč tudi kot preventiva za redno skrb za zdravo telo.

Čeprav prebavni sistem dokaj dobro deluje kar sam od sebe, ga lahko določene obremenitve hitro vržejo iz tira. Velik problem je že neurejena prehrana, na prebavo pa vplivajo še mnogi drugi dejavniki, ki morda niti niso neposredno vezani na sama prebavila, na primer spanje in stres. 

Zato se probiotiki priporočajo tudi tistim, ki morda sami ne prepoznavajo težav s prebavili. Za zdravo življenje in prijetno počutje je kritična skrb za urejeno prebavo, to pa pomeni, da moramo vzdrževati uravnoteženo črevesno mikrofloro.

Probiotiki se pojavljajo v različnih oblikah, nekatere lahko povsem enostavno redno uživamo

Probiotiki pomagajo v primeru težav

Najbolj pomembno nalogo pri vzdrževanju dobrega stanja prebavil imajo tisti, ki se soočajo s kakšnimi težavami. To so lahko neposredne težave s prebavo, lahko pa kakšne druge težave, ki se kažejo s posledicami na prebavilih. Na prebavo lahko vplivajo številne bolezni, pogost problem pa je neustrezna prehrana, ki povzroči prebavne motnje. V takšnih primerih imamo včasih na voljo kakšne hitre rešitve, kot je Linex Forte za pomoč pri akutnih prebavnih težavah. Če pa se srečujemo z boleznimi in večjimi problemi, se bo treba posvetiti specifičnim vzrokom, blaženje posledic ne bo tako uspešno.

Težave s prebavili niso le posledica bolezni, lahko so tudi posledica zdravljenja. To velja predvsem za zdravljenje z antibiotiki, ki imajo prav to nalogo, da omejijo razmnoževanje in delovanje mikroorganizmov v našem telesu. S tem učinkovito zdravijo bakterijske okužbe, stranski učinek pa je ta, da je omejeno tudi delovanje koristnih mikroorganizmov. Ravnovesje v telesu se poruši, prebavila pa ne morejo učinkovito opravljati svoje naloge. Zato so probiotiki zelo priporočljivi kot dopolnilo ob zdravljenju z antibiotiki, saj bomo tako poskrbeli za boljše in lažje okrevanje. Včasih nam probiotike predpiše zdravnik, lahko pa jih seveda najdemo tudi v prosti prodaji brez recepta.

Najbolje bo, da za dobro stanje prebavnega sistema skrbimo že preventivno. A še posebej pomembni so probiotiki v primeru kakšnih bolezni in drugih večjih pretresov, ki ovirajo normalno delovanje mikroorganizmov v črevesju. Še sreča torej, da imamo tako za preventivo kot za kurativo na voljo koristna sredstva, s katerimi si lahko pomagamo že sami doma.

Kako se probiotiki uporabljajo doma?

Nekatera koristna sredstva za uravnavanje delovanja črevesnih mikroorganizmov lahko povsem brez skrbi uporabljamo kar sami doma. Ne potrebujemo recepta ali kakšnih posebnih priporočil zdravnika, razen seveda, če se srečujemo s kakšnimi boleznimi ali zdravljenjem, na katerega bi lahko z vnosom dodatnih mikroorganizmov vplivali.

Doma nam najbolj koristijo probiotiki, ki jih dobimo na prodajnih policah praktično vsake trgovine z živili. Koristne kulture namreč najdemo v mnogih živilih, ki jih morda vsakodnevno uživamo. Najbolj znani so probiotični jogurti, prav tako imajo koristne kulture tudi drugi mlečni izdelki, recimo siri. Seveda se moramo pozanimati, za kakšne kulture sploh gre oziroma kakšne sestavine imajo ti izdelki, a vsekakor lahko najdemo koristna živila za enostavno vzdrževanje urejene prebave. S tem še nadgradimo učinek, ki ga ima na zdravo življenje uravnotežena prehrana s koristnimi prehranskimi vlakninami in hranili, ki spodbujajo normalno delovanje prebavnega sistema.

V primeru kakšnih težav pa se tudi doma lahko poslužimo zdravil in posebnih sredstev za ta namen. Kakšne blage težave naslovimo z naravnimi sredstvi, tu so na voljo tudi homeopatska zdravila in razni drugi pripravki. Že dober čaj lahko pomaga pomiriti želodec, sploh če so vzroki za težave v nervozi ali drugih dejavnikih, na katere lahko vplivamo. So pa na voljo tudi bolj učinkovita zdravila, za domačo rabo lahko dobimo Linex Forte in druge dobre opcije.

Če smo dovolj pozorni, so lahko probiotiki zelo koristen del vsakdanje prehrane

Probiotiki imajo pomemben vpliv tudi na počutje

Za zdravje telesa skrbimo na različne načine, ne smemo pa zanemariti tudi počutja. Zdravo telo je seveda ključnega pomena za dobro počutje, a po drugi strani nam zdravje ne pomaga kaj dosti, če se slabo počutimo. Tu imajo probiotiki lahko presenetljiv učinek na oboje. Z urejeno prebavo in učinkovito presnovo se namreč telo dobro oskrbuje z vsemi potrebnimi hranili, tako brez težav vzdržuje tudi dobro počutje. Poleg raznolike, pretežno rastlinske prehrane nam lahko pomagajo še prehranska dopolnila in naravna sredstva, homeopatska zdravila in druge snovi, ki zaokrožijo vnos koristnih hranil v telo. Z učinkovito presnovo in dobrim delovanjem prebavnega sistema telo dobro izkoristi vse te snovi in skrbi za kar najboljše počutje.

Probiotiki so torej lahko del prehrane za zdravo življenje in dobro počutje, kar je gotovo najboljši pristop k reševanju morebitnih težav. Že s preventivo in zdravim življenjskim slogom se uspešno izognemo mnogim tegobam.