Prilagodite posteljnino letnemu času!

Prilagodite posteljnino letnemu času!

Sprememba letnih časov narekuje tudi spremembo temperatur. Da bi si zagotovili kvaliteten spanec, vam svetujemo, kakšna posteljnina je primerna za različne letne čase.

Posteljnina za zimske dni

V zimskem času je pomembno, da svojo posteljnino prilagodimo nižjim temperaturam.  Zagotavljati nam morajo tudi primerno toploto, ki jo v tem času še kako zelo potrebujemo. Na bogato založenih spletnih policah bomo opazili zimske odeje vseh dimenzij ter barv in motivov.

zimske odeje

Katere odeje izbrati pozimi?

Kakovostna zimska odeja ima najprej to nalogo, da zagotovi toplino in udobje, a hkrati mora imeti tudi druge funkcije. Odeja tako sodeluje tudi pri zračenju postelje, tako da na različne načine zagotavlja prijeten in udoben spanec. Seveda je vse odvisno od razmer, tako da lahko v različnih razmerah uporabimo različne odeje – če je res ekstremno mraz, je smiselna uporaba najdebelejša odeje za zimo, tudi če ta ne omogoča učinkovitega zračenja.

Odeje za zimo naj bodo vedno nekoliko debelejše in tople. Vsekakor moramo pred nakupom upoštevati, kakšno temperaturo imamo znotraj svoje spalnice. Če spalnico pozimi ogrevamo, nam ne bo potrebno imeti predebelih zimskih odej, saj nam bo hitro postalo prevroče. Če pa spalnice ne ogrevamo, bomo potrebovali izredno debelo prešito odejo ali pa celo več odej, ki nas bodo primerno grele skozi celo noč.

Pomlad je čas za menjavo posteljnine

Pomlad je odličen čas, da prezračimo domačo posteljo ter naredimo inventuro odej in posteljnine.

Odeje in posteljnina so namreč izpostavljene dnevni uporabi, vpijajo naš pot ter so pravo leglo bakterij in pršic. Tudi z rednim vzdrževanjem jih je pametno vsake toliko časa zamenjati za nov, svež in čist model. Zima je tudi čas številnih virusov in bolezni, zato je pomladna menjava posteljnega tekstila še kako dobrodošla. Dober izgovor za nakup nove posteljnine je lahko tudi dejstvo, da njena menjava poskrbi za takojšnjo stilsko osvežitev spalnice.

Kakšno odejo izbrati za pomlad?

Poznate tisti občutek, ko so dnevne temperature visoke, vas pa ponoči še vedno zebe? Takrat je prava izbira srednje topla odeja. Srednje tople odeje so primerne predvsem za prehodna obdobja (pomad, jesen). Če imate ogrevan spalni prostor, vam bo srednje topla odeja nudila dovolj toplote tudi pozimi.
Odeja za zimo

Poleti je čas za lažje kose posteljnine

Poleti vsekakor velja izbrati poletne prešite odeje narejene iz lahkih in zračnih materialov, ki vas bodo ohranjale na ravno pravšnji temperaturi skozi celo poletje.

Poleg tega poletne odeje odlikuje še svilnato mehak material, kar pomeni, da jih boste lahko uporabljali tudi brez prevleke. Poletna odeja je primerna tudi za celoletno uporabo, v kolikor ste tip človeka, ki se hitro spoti med spanjem.

Poletne prešite odeje za pravo ravnovesje temperature v vročih dneh

Poletna odeja iz naravnih materialov

Zelo priljubljena izbira je lahka kvalitetna odeja polnjena z merino volno, ki je predvsem primerna za regulacijo temperature. Pod njo nikdar ne bo prevroče ali prehladno, je pa popolna za tiste, ki težko najdete pravo ravnovesje temperature.

Zelo priljubljene so odeje iz naravnih materialov

Odeje iz naravnih materialov so primerne za vse spalne navade. Izbirate lahko med številnimi materiali: volna, bombaž, puh in perje, bambus, lan, tencel, kapok … Vsak od njih ima unikatne lastnosti, zato pri izbiri upoštevajte željeno mehobo, toplotne lastnosti in debelino odeje.

Kako izbrati ustrezno posteljnino glede na velikost postelje?

Da bi si zagotovili kar najboljši spanec, je potrebno izbrati posteljnino primerno velikosti vašega ležišča.

  • Če imate enojno posteljo, torej 200 x 90, potem je za vas ustrezna dimenzija posteljnina 200 x 140;
  • Za francosko v dimenziji 200 x 140 ali 200 x 160 izberite velikost posteljnine 200 x 200;
  • Zakonska postelja 200 x 180 pa potrebuje največjo, torej 200 x 260.