Namizna krožna žaga je nepogrešljiva za delo z lesom

Namizna krožna žaga je nepogrešljiva za delo z lesom

Les je material, ki ga lahko dokaj enostavno oblikujemo, a za to bomo gotovo potrebovali kar nekaj orodja. Včasih lahko veliko dela opravimo kar z ročnimi pripomočki, še posebej če nimamo v mislih izdelave kakšnih zelo dovršenih končnih izdelkov. Pogosto uporabljamo motorno žago, s katero se lotimo dreves in vej, tudi s sekiro si lahko močno pomagamo, če se ukvarjamo s pripravo drv ali z drugimi sorodnimi nalogami. Če pa želimo oblikovati bolj dovršene lesene izdelke, potrebujemo električno orodje, ki omogoča natančno obdelavo. Med najbolj pomembnimi pripomočki je gotovo namizna krožna žaga, ki je naravnost nepogrešljiva za vse, ki se vsaj občasno lotevajo rezanja in oblikovanja lesenih izdelkov.

Pravzaprav je namizna krožna žaga vsestransko uporabna in pomaga pri mnogih projektih. Takšne žage najdemo v vsaki delavnici, kjer se z lesom pogosto dela, a prav tako je uporabna v domačih delavnicah, kjer se morda posvečamo le občasnemu vzdrževanju ali popravilom kakšnega pohištva. Tudi na gradbišču pride takšna žaga še kako prav, sploh če imamo možnost uporabe praktične akumulatorske žage. Nato pa moramo seveda pomisliti tudi na druge žage za les. Že krožne žage ponujajo kar nekaj variacije in lahko odgovorijo na specifične potrebe kakšnih zahtevnejših uporabnikov, nadalje pa imamo na voljo še druge izvedbe, ki se lahko izkažejo za zelo uporabne.

Namizna krožna žaga vedno spremlja opremo pri delu z lesom

V praksi bomo torej v delavnici našli več žag in celo vrsto drugih pripomočkov, s katerimi si pomagamo pri delu z lesom. Moramo pa to opremo najprej pozorno izbrati in kupiti, da si zagotovimo kar najboljšo izkušnjo in seveda dobre rezultate pri delu.

Namizna krožna žaga že sama opravi veliko dela

Pravi mojstri se bodo dobro opremili s celo vrsto različnih pripomočkov za delo z lesom. Uporabili bodo tudi več vrst žag, to niso le krožne žage za les, temveč tudi tračne žage za grobo oblikovanje, vbodne žage in povratne žage za kakšno bolj delikatno delo. Čeprav je ta oprema zelo uporabna in se splača ponudbo vsekakor dobro izkoristiti, lahko že ena namizna žaga ponudi vse potrebne funkcionalnosti, ki jih povprečni uporabniki potrebujejo pri delu z lesom.

Namizna krožna žaga omogoča različne načine uporabe

Izbira žage mora biti seveda podrejena dejanskim potrebam, ki jih imamo pri delu. V nekaterih primerih res potrebujemo tudi bolj napredne žage, a že namizna krožna žaga zmore veliko. Uporablja se namreč tako za grobo rezanje in obdelavo kot tudi za natančnejše oblikovanje manjših lesenih izdelkov. Sodobne namizne žage so izjemno prilagodljive, kar pa je le ena izmed njihovih prednosti. Zelo natančno lahko prilagajamo način delovanja oziroma značilnosti pri rezanju, režemo lahko tudi pod kotom ali pa z nastavljivo globino izdelujemo utore. Z nekaj domišljije in dobro žago lahko pripravimo kompleksne lesene elemente, za katere si morda ne bi niti mislili, da jih je mogoče zdelati s preprosto žago.

Namizna krožna žaga ima torej velik potencial, ni pa nujno, da se dejansko uporablja za vse te namene. Pravzaprav jo bomo verjetno najpogosteje uporabljali za kakšno hitro rezanje lesenih desk, ko potrebujemo vsaj nekaj natančnosti, predvsem pa hitro in enostavno rešitev. Že s tem takšna žaga povsem upravičuje izbiro, pri takšnih nalogah se krožne žage odlično obnesejo.

Akumulatorska namizna krožna žaga

Običajno je namizna žaga nameščena na svojem mestu, torej na delovni mizi ali na kakšni drugi stabilni ravni površini, kjer se lahko mirno posvetimo obdelovanju lesa. V takšnih primerih računamo tudi na to, da bomo imeli dostop do električnega omrežja, zato izbiramo navadne električne krožne žage za les.

Ponekod pa se za veliko bolj praktične izkažejo akumulatorske žage, ki sicer niso povsem značilne. Akumulatorsko orodje je zelo praktično, a večino prednosti predstavlja pri manjših napravah, ki jih želimo uporabljati na terenu. Akumulatorska namizna krožna žaga pride zato najbolj do izraza na gradbišču ali v podobnih okoljih, kjer napravo pogosto prestavljamo ali pa morda nimamo dostopa do električnega omrežja. Pri delu na terenu je takšna opcija lahko zelo dobrodošla. Res pa je, da bo akumulatorska namizna krožna žaga verjetno precej dražja.

Namizna krožna žaga v različnih cenovnih razredih

Kakšne so pričakovane cene? Namizna krožna žaga je lahko napredna oprema, ki veliko stane. To najbolj očitno velja za akumulatorske žage, ki stanejo morda kakšnih tisoč evrov, čeprav ni nujno, da bo naprava tako draga, dobre modele najdemo že za kakšnih 500 ali 600 evrov.

Bodo pa gotovo cenejše običajne električne krožne žage, ki jih dobimo praviloma za okoli 300 evrov, boljši modeli so na voljo za 400 evrov. Vsekakor je možno najti še cenejše žage, ki se bodo morda dobro odrezale, če pri uporabi nismo posebej zahtevni, a pri tej opremi ne smemo tvegati s pretiranim varčevanjem. Kakovostna namizna krožna žaga vsekakor upravičuje svojo ceno in investicijo povrne z odlično izkušnjo pri uporabi, pomisliti moramo tudi na varnost in zanesljivost, pa še na vzdržljivost in življenjsko dobo ob vseh mogočih obremenitvah. Splača se torej izbrati uglednega trgovca in kupiti kakovostno žago.