Katere Vrste Toplotnih Črpalk Poznamo?

Katere Vrste Toplotnih Črpalk Poznamo?

Uravnavanje temperature prostorov je zahtevno delo, ki bo dobro opravljeno le z zmogljivo opremo. Potrebna bo velika investicija energije, še posebej če želimo nadoknaditi velike temperaturne razlike – v poletnem času to velja za hlajenje prostorov, še posebej kakšnih hladilnic, medtem ko moramo pozimi prostore ogrevati, pri čemer se prav tako soočimo s kakšnimi 30 stopinjami temperaturne razlike.

Možnosti ogrevanja prostorov:

  • talno gretje
  • ogrevanje s plinsko pečjo
  • ogrevanje na drva
  • ogravanje na pelete
  • ogrevanje na sekance
  • topolotna črpalka

Zmogljivo ogrevanje s topolotno črpalko

Med priljubljene izbire za ogrevanje se uvršča toplotna črpalka, ki je lahko dovolj zmogljiva za uspešno ogrevanje stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov.

Treba je sicer omeniti, da zmogljivost ni en izmed vidnejših adutov takšnih sistemov – toplotna črpalka prepriča predvsem z odličnim izkoristkom in zelo nizkimi stroški ogrevanja, medtem ko se z zmogljivostjo ne more kosati z nekateri drugimi sistemi.

A to tudi ni potrebno, če že s svojo zmogljivostjo omogoča povsem zanesljivo ogrevanje. V dobro izoliranih prostorih lahko pričakujemo zanesljivo vzdrževanje poljubne temperature, tako da toplotna črpalka pokrije vse zahteve glede zmogljivosti, hkrati pa prinaša tudi vse druge prednosti, s katerimi prekaša konkurenco.

katere-vrste-topolotnih-crpalk-poznamo

V glavnem poznamo tri glavne sisteme toplotnih črpalk:

  • zrak voda
  • voda voda
  • zemlja voda

Glavna razlika med njimi je vir preko katerega pridobivajo energijo, sicer pa vse tri vrste delujejo enako. Topoltne črpalke izkoriščajo naravni topoltni zbiralnik, kar je njihova največja prednost.

Pri vsakem poimenovanju je prva beseda vir toplote, druga pa medij kamor se bo toplota prenašala. Medij je v večini primerov vedno voda.

V nadaljevanju vam predstavimo vrste topolotnih črpalk.

Zrak voda

Če želimo energijo za ogrevanje stanovanja pridobivati iz ozračja, potem z nakupom in vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje ne bo večjih težav. Poleg notranje enote, ki skrbi za poganjanje ogrevalnega sistema, potrebujemo namreč le enostavno zunanjo enoto, ki pridobiva energijo iz ozračja.

To je povsem enostavno postaviti na prosto, tako da s tem ni visokih stroškov ali zahtevnega dela. To pomeni, da se bo investicija hitreje povrnila, na dolgi rok pa toplotne črpalke zrak voda seveda ponujajo prav tako prepričljiv izkoristek kot druge izvedbe.

toplotna-crpalka-zrak-voda

Sicer še vedno zahtevajo nekaj tisoč evrov investicije, saj že sama oprema ni poceni, poleg tega bo treba morda prilagoditi inštalacije oziroma vodovodni sistem v hiši.

V nekaterih primerih bo s tem več dela, a običajno je možno vse postoriti dokaj elegantno.

S tem ostajajo toplotne črpalke zrak voda ugodna opcija, ki bo že kmalu povrnila celotno investicijo in na dolgi rok ponudila le prihranke. Na dolgi rok se lahko zanesljivo kosajo z vsemi drugimi alternativami, vprašanje je le, kako hitro lahko s prihranki pokrijejo začetno investicijo – v primeru, da se odločimo za izvedbo zrak voda, je ta rok lahko le nekaj let!

Sanitarna voda

Prav tako se lahko uporablja toplotna črpalka za sanitarno vodo, saj je ogrevanje vode pogosto še večji strošek. To je očitno predvsem v času, ko prostorov ne ogrevamo, še vedno pa potrebujemo toplo vodo.

Tako je toplotna črpalka za sanitarno vodo v uporabi preko celega leta, torej bo odličen izkoristek takšne opreme še bolj očiten. Pričakujemo lahko varčno in učinkovito ogrevanje v vseh razmerah.

Prav tako je toplotna črpalka za sanitarno vodo že v izhodišču običajno nekoliko cenejša, zato se mnogi odločijo le za to izvedbo.

Gre za smiselno odločitev tudi v primeru, da že imamo določene ogrevalne sisteme in želimo opremo le nadgraditi.

Na dolgi rok se takšne nadgradnje gotovo izkažejo za zelo dobro izbiro.

Voda voda

Toplotna črpalka voda voda velja za najbolj enostavno izvedbo in je tudi najcenejša.

Nič čudnega torej, da gre za zelo priljubljeno izvedbo, za katero se odločajo tisti, ki bi radi znižali stroške ogrevanja svojega doma. Takšne toplotne črpalke so sorodne klimatskim napravam in delujejo na enak način, pravzaprav gre pogosto za naprave, ki lahko služijo tako ogrevanju kot hlajenju.

voda-voda-toplotna-crpalka

To je velika prednost predvsem v zmernih podnebjih, kjer bo toplotna črpalka voda voda povsem zadostna za ogrevanje preko zime, v poletnem času pa bo neprecenljiva za hlajenje prostorov.

Takšna toplotna črpalka ima notranjo in zunanjo enoto in omogoča učinkovito izmenjavo energije med notranjostjo in okolico, ogreva oziroma hladi pa neposredno zrak, tako da ne potrebujemo vmesnih grelnih elementov.

Toplotna črpalka voda voda je cenovno zelo ugodna.

Če je cena toplotne črpalke en izmed dejavnikov pri izbiri, je to gotovo najboljša odločitev. Seveda bo sama oprema še vedno zahtevala določeno investicijo – tako notranjo kot zunanjo enoto bo treba najprej kupiti in nato vgraditi.

Vgradnja je bistveno enostavnejša kot pri drugih izvedbah toplotnih črpalk, ravno zato je tudi cena tako ugodna v primerjavi z drugimi vrstami črpalk.

Zunanjo enoto se enostavno namesti na prosto, ni treba posebej posegati v okolje ali opravljati zahtevnih gradbenih del.

Zemlja voda

Toplotna črpalka zemlja voda je toplotna črpalka, ki deluje tako, da toploto črpa iz tal. Nato pa z nabrano energijo ogreva vodo.

Toplotna črpalka zemlja voda potrebuje za vgradnjo različna dovoljenja, saj moramo za njeno pravilno delovanje v zemljo vgraditi sonde. Tudi sami zbiralniki morajo biti postavljeni na primerni globini, da ne bi med zimo zmrznili.

toplotna-crpalka-zemlja-voda

Pomembno je tudi, da imamo okrog hiše dovolj površina po kateri do celotna konstrukcija lahko potekala.

Toplotna črpalka zemlja voda bo delovala tako, da bo prejemala toploto zemlje in kamnin. Takšen način ogrevanja bo torej za lastnike izjemno varčen in ekološki.

Ekologija je v zadnjih letih postala izredno pomembna, saj se zemlja vse preveč onesnažuje.

Če želimo, da bodo na naših tleh zanamci že dolgo kvalitetno živeli, je dobro, da iščemo vse več alternativnih virov energije, ki so izredno močni in uspešni.