Izolacija podstrešja in mansarde vpliva na prostorski izkoristek

Izolacija podstrešja in mansarde vpliva na prostorski izkoristek

Izolacija podstrešja in mansarde odloča o tem, kakšen prostorski izkoristek lahko pričakujemo. Izolacija podstrešja in mansarde je od primera do primera različna, praktično je vsak primer zgodba zase. Izjema so serijsko grajeni objekti, kjer gre za načeloma enake zasnove, materiale, postopke in načine gradnje in druge velike podobnosti. Ne glede na različne zahteve, namen vsake izolacije je preprečiti toplotne izgube. Te nastanejo ob uhajanju toplote skozi streho objekta.

Mansarda je več kot dobro izkoriščen prostor

Kakovost bivanja je zagotovljena z temperaturo okrog dvajset stopinj Celzija ter vlago med štirideset in šestdeset odstotki. Izolacija podstrešja in mansarde je temu primerno različna. V sodobni gradnji pogosto zasledimo trend izogibanja podstrešjem. Na ta trend vpliva blaginja, ki nekdaj tradicionalno shranjevanje stvari postavlja pod vprašaj. Prostor za shranjevanje stvari vsekakor potrebujemo, vendar najpogosteje ne tako velikega kot je celotno podstrešje. Poleg tega je danes smisel shranjevanja predvsem dostopnost, v nasprotnem primeru se prelevi v kopičenje neuporabnih stvari. Če imamo stvari na dosegu roke jih bomo pogosteje uporabljali, oddaljene pa toliko manj.

Vsekakor pa je vsakemu investitorju in uporabniku prepuščena svobodna odločitev. Izolacija podstrešja in mansarde v vsakem primeru koristi energetski učinkovitosti. V zimskem času izolacija podstrešja in mansarde preprečuje uhajanje toplote skozi streho. V poletnem času, pa izolacija podstrešja in mansarde preprečuje prodor toplega zraka v nižje etaže oziroma prostore. Kakšne razlike prinese izolacija podstrešja in mansarde najlažje opazimo v vročih poletnih dneh. V osnovnih izvedbah brez omembe vredne izolacije je pod streho vroče. Spremembo prinese že izolacija na zunanji strani strehe ter izvedeno zračenje. Toliko večje pa izolacija podstrešja in mansarde na notranji strani.

Učinkovita izvedba se začne z načrtovanjem, pri katerem je poleg aktualnih možnosti modro upoštevati tudi trende, ki kažejo verjetno prihodnost. Dobra izolacija podstrešja in mansarde zagotavlja tako aktualno energetsko varčnost, kot tudi omogoča možnosti nadgradnje in sprememb v prihodnosti.

Za več nasvetov o izolaciji podstrešja kliknite tukaj.