Informacijska varnost

Zanesljiva informacijska varnost

O varnosti se veliko govori, pri tem pa se od fizičnega varovanja vedno bolj selimo v digitalni svet. Pogosto se omenja informacijska in kibernetska varnost, grožnje pa so predvsem vdori in kraje informacij, ki jih zbirajo podjetja, ki poslujejo preko spleta. Ranljiva pa so tudi tista podjetja, ki svojih storitev sploh ne nudijo preko spleta, saj so gotovo še vedno povezana v internet in tako dostopna tarča za nepridiprave. Treba je torej poskrbeti za ustrezno varnost in zaščito.

Veliko lahko storimo že z urejenimi in nadzorovanimi delovnimi postopki. Za projektno delo izberemo zanesljivo programsko opremo, na primer Microsoft SharePoint, ki omogoča učinkovito in varno delo v skupinah. Deljenje datotek preko spleta, komuniciranje s sodelavci v ekipi, hkratna uporaba istih datotek – vse to so funkcionalnosti, ki so pri delu v skupini izredno koristne, a lahko predstavljajo varnostno ranljivost. Zanesljiva rešitev, kot je Microsoft SharePoint, zmanjša tveganje na tem področju, čeprav tega ne moremo nikoli povsem izničiti. Seveda pa to še ne pomeni, da se bomo morali odpovedati uporabnim orodjem in njihovim funkcionalnostim. SharePoint ponuja širok nabor koristnih funkcionalnosti, na voljo pa je še druga programska oprema, ki se jo splača izkoristiti – morebitne varnostne ranljivosti pa naslovimo na drugem nivoju, s splošnim pristopom in zaščito poslovnega omrežja.

Informacijska varnost dopušča več pristopov, odvisno od načina poslovanja podjetja. Nekateri sistemi imajo le eno potencialno ranljivost, običajno pa je teh več. Vsekakor je pametno, da za zaščito morebitnih ranljivosti poskrbijo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z načrtovanjem poslovnih informacijskih sistemov. Le tako bo informacijska varnost zagotovljena, tveganje pa minimalno. Za to je pametno poskrbeti predvsem pri uvedbi novih poslovnih procesov, morda pri zamenjavi informacijskega sistema ali pri drugih večjih spremembah. Prav tako pa je treba na informacijsko varnost misliti sproti ob delu, saj je treba sisteme posodabljati in nadgrajevati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *